Samen vrijheid waarderen  kan. 1686 bezoekers zagen het. Bedankt!
29 & 30 april en 3 & 4 mei 2022 

Wat mag u verwachten van "Boer'nleu in oorlogstied"?

“Boer’nleu in Oorlogstied” is de titel van een toneelstuk, in de jaren net na de tweede wereldoorlog geschreven door een lid van toneelvereniging Ons Genoegen Woold, Chris Huiskamp. Hij beschrijft daarin, op eenvoudige wijze, de ervaringen van een gewoon
boerengezin in de jaren net voor en tijdens de tweede wereldoorlog, in een gebied dicht tegen de Nederlands-Duitse grens. 

Het stuk mag je met een gerust hart een historisch document noemen. Veel van de inhoud berust, naar onze mening, op waargebeurde feiten uit die tijd. En, zoals gezegd, het speelt zich allemaal af in een herkenbare, kleine, hechte boerengemeenschap in het grensgebied. Daar waar burenhulp en contacten met mensen aan de andere kant van de grens vanzelfsprekende waarden zijn.

Dan komt de 
Duitse inval en alles wat normaal leek te zijn, verandert. Want wat moet je doen, als je dierbaarste bezit je wordt ontnomen en als je een naaste buurman niet langer kunt vertrouwen.
Deze oorlog ontwortelt je hele bestaan!

“Boer’nleu in Oorlogstied” is direct na de oorlog geschreven met de toenmalige kennis van zaken. We hebben gemeend om dit bijzondere verhaal ook een hedendaagse betekenis te moeten geven. Daarom is het oude, authentieke toneelstuk “ommanteld” met een hedendaags jasje, waarin de jeugd van Openbare Basisschool Woold laat weten hoe zij tegen deze oorlog aankijken.

En om ons verhaal compleet te maken, komen spelers van 
Bühnenspielverein Rhede aan het woord. Vaak wordt immers, voor het gemak maar, vergeten welke offers Duitse inwoners hebben moeten brengen tijdens die oorlogsjaren. Ook zij dragen, net als wij, de littekens uit die tijd met zich mee. 

Tot slot wordt er hard gewerkt aan een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in ons grensgebied. Deze zal te vinden zijn bij het centrale ontmoetingspunt, in Gebouw Juliana in het Woold. Voor en/of na de voorstellingen worden bezoekers van “Boer’nleu”in
de gelegenheid gesteld om ook deze tentoonstelling te bewonderen.

Kortom, “Boer’nleu in oorlogstied” wordt een evenement met vele facetten, dat u niet wilt missen.